środa, 15 stycznia 2014

Chili con carne



Chili con carne (hiszp. chili z mięsem) – tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej i teksańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chilicebulaczosnekpomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina, czasem spotyka się inne, istnieją też wersje wegetariańskie). Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu. Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy.
Wszystkie składniki są drobno siekane lub rozcierane (w przypadku fasoli i kukurydzy czasem dodaje się je w całości), następnie krótko smażone i duszone. Przyprawia się je dość intensywnie. Dzięki zastosowaniu pomidorów danie posiada czerwony kolor, a papryce chili charakterystyczny, ostry smak.
Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem.(zrodlo: WIKIPEDIA) 

Skladniki:
  • 1 kg miesa mielonego (wolowe lub mieszane)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 zabkow czosnku
  • 1 srednia cebula
  • 10 duzych pomidorow
  • przecier pomidorowy
  • ryz 
  • przyprawy: 

  1. kminek proszek ( 1 lyzeczka mala plaska ) 
  2. Vegeta (wdg. uznania)
  3. czosnek granulowany (2 plaskie lyzeczki -male) 
  4. papryka czerwona 1 opakowanie
  5. pieprz kajenski 1 opakowanie ( torebka) 
  6. tabasco 1 lyzeczka 
  7. pieprz 
  8. sol
  9. przyprawa do miesa wieprzowego 1 duza plaska lyzka
  10. cukier ( 2-3 lyzki duze plaskie)
Na patelni rozgrzewamy lyzke oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojony w plastry czosnek. Pomidory myjemy kroimy w kostke i wrzucamy na patelnei na ktorej jest czosnek . Cebula kroimy w ksiezyce i dodajemy do pomidorow . Wszystko sypiemy cukrem ( 1 lyzka)  smarzymy aby pomidory zmiekly i zrobi nam sie taka lekka zupa/sos 
Gdy pomidory sa miekkie i gotuja sie w sosie wlasnym dodajemy pokrojona w paski badz kostke papryke oraz dozucamy przecier okolo cwierc szklanki.i dosypujemy 2 lyzki cukru. 

Calosc porzadnie mieszamy i dodajemy mieso mielone , mieszamy az sie polaczy i przestanie byc surowe wzedy wrzucamy przyprawy - jesli o vegete i sol chodzi kazdy musi sam sprobowac czy dla niego jest odpowiednio slone czy nie . 


UWAGA DODAJAC TABASCO I PIEPRZ KAJENSKI POTRAWA BEDZIE BARDZO ; BARDZO OSTRA!!!!! Jezeli chcemy tego uniknac poprostu nie dodawajmy tych 2 przypraw a liczbe zabkow czosnku zmniejszmy do 2  .
Nasze mieso jest ugotowane dodajemy kukurydze i fasole i mozemy zajadac :) 


SMACZNEGO !!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz