Chili con carne (hiszp. chili z mięsem) – tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej i teksańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina, czasem spotyka się inne, istnieją też wersje wegetariańskie). Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu. Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy.
Wszystkie składniki są drobno siekane lub rozcierane (w przypadku fasoli i kukurydzy czasem dodaje się je w całości), następnie krótko smażone i duszone. Przyprawia się je dość intensywnie. Dzięki zastosowaniu pomidorów danie posiada czerwony kolor, a papryce chili charakterystyczny, ostry smak.
Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem.(zrodlo: WIKIPEDIA)
Skladniki:
- 1 kg miesa mielonego (wolowe lub mieszane)
- 1 papryka czerwona
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 5 zabkow czosnku
- 1 srednia cebula
- 10 duzych pomidorow
- przecier pomidorowy
- ryz
- przyprawy:
- kminek proszek ( 1 lyzeczka mala plaska )
- Vegeta (wdg. uznania)
- czosnek granulowany (2 plaskie lyzeczki -male)
- papryka czerwona 1 opakowanie
- pieprz kajenski 1 opakowanie ( torebka)
- tabasco 1 lyzeczka
- pieprz
- sol
- przyprawa do miesa wieprzowego 1 duza plaska lyzka
- cukier ( 2-3 lyzki duze plaskie)
Na patelni rozgrzewamy lyzke oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojony w plastry czosnek. Pomidory myjemy kroimy w kostke i wrzucamy na patelnei na ktorej jest czosnek . Cebula kroimy w ksiezyce i dodajemy do pomidorow . Wszystko sypiemy cukrem ( 1 lyzka) smarzymy aby pomidory zmiekly i zrobi nam sie taka lekka zupa/sos
Gdy pomidory sa miekkie i gotuja sie w sosie wlasnym dodajemy pokrojona w paski badz kostke papryke oraz dozucamy przecier okolo cwierc szklanki.i dosypujemy 2 lyzki cukru.
Calosc porzadnie mieszamy i dodajemy mieso mielone , mieszamy az sie polaczy i przestanie byc surowe wzedy wrzucamy przyprawy - jesli o vegete i sol chodzi kazdy musi sam sprobowac czy dla niego jest odpowiednio slone czy nie .
UWAGA DODAJAC TABASCO I PIEPRZ KAJENSKI POTRAWA BEDZIE BARDZO ; BARDZO OSTRA!!!!! Jezeli chcemy tego uniknac poprostu nie dodawajmy tych 2 przypraw a liczbe zabkow czosnku zmniejszmy do 2 .
Nasze mieso jest ugotowane dodajemy kukurydze i fasole i mozemy zajadac :)
SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz