Maslo:
- 1/4 kostki masla
- 2 Ząbki czosnku
- chilli ( pieprz kajeński)
- papryka słodka (mielona)
Maslo miekkie (by dalo się je mieszac )
zabki czosnku przepuszczamy przez praskę (mozna posiekać i rozgnieść )
Do miękkiego juz masla dodajemy czosnek 0.5 malej lyzeczki chilli oraz 1 lyzeczke słodkiej papryki wszystko starannie ucieramy az maslo zrobi sie cale lekko czerwone.
zabki czosnku przepuszczamy przez praskę (mozna posiekać i rozgnieść )
Do miękkiego juz masla dodajemy czosnek 0.5 malej lyzeczki chilli oraz 1 lyzeczke słodkiej papryki wszystko starannie ucieramy az maslo zrobi sie cale lekko czerwone.
Tosty:
- 6 kromek chleba tostowego
- 1szkl. mleka
- 6 dużych lyzek maki
- ser mozzarella
- szynka 1-2 plasterki
Chleb tostowy układamy na stole i smarujemy maslem czosnkowym (patrz wyzej) po czym rwiemy male kawalki mozzarelli i układamy na 3 kawalkach chleba (reszta posluzy jako przykrycie ) na mozarelle ukladamy cieniutkie plastry szynki ( mialam duze okragle plastry wiec taki plaster podzielilam na 3 czesci ... jak znaczek Mercedesa ;D ) przykrywamy z gory pozostalymi kawalkami chlebka .
Do miseczki nalewamy mleko i moczymy w nim z kazdej strony nasze tosty naciskajac , po czym bierzemy tosta w obie dlonie (jak do modlitwy) i przyciskamy mocno by tost ''wykrecil sie '' z nadmiaru mleka oraz skleil po czym wkladamy do miseczki z maka i obtaczamy (rowniez dociskajac) z jednej i drugiej strony .
Ma nagrzana patelnie wkladamy 1 duza lyzke naszego masla i zmniejszamy moc do polowy (jesli zostawimy na najwiekszym ogniu czosnek z masla zacznie sie przypalac :/ ukladamy tosty i smarzymy do momentu zarumienienia sie
Tosty mozna jesc z:
pomidorami
sałatka selerowa
ketchupem
majonezem
wszelkimi dipami i sosami
z salsami warzywnymi
U nas jemy same bo sa tak pyszne ze dodatki sa nie potrzebne .
SMACZNEGO !!!
Do miseczki nalewamy mleko i moczymy w nim z kazdej strony nasze tosty naciskajac , po czym bierzemy tosta w obie dlonie (jak do modlitwy) i przyciskamy mocno by tost ''wykrecil sie '' z nadmiaru mleka oraz skleil po czym wkladamy do miseczki z maka i obtaczamy (rowniez dociskajac) z jednej i drugiej strony .
Ma nagrzana patelnie wkladamy 1 duza lyzke naszego masla i zmniejszamy moc do polowy (jesli zostawimy na najwiekszym ogniu czosnek z masla zacznie sie przypalac :/ ukladamy tosty i smarzymy do momentu zarumienienia sie
Tosty mozna jesc z:
pomidorami
sałatka selerowa
ketchupem
majonezem
wszelkimi dipami i sosami
z salsami warzywnymi
U nas jemy same bo sa tak pyszne ze dodatki sa nie potrzebne .
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz