środa, 15 stycznia 2014

Tosty z mozzarella i maslem czosnkowym z chilli



Maslo:

  • 1/4 kostki masla
  • 2 Ząbki czosnku
  • chilli ( pieprz kajeński)
  • papryka słodka (mielona) 
Maslo miekkie  (by dalo się je mieszac )
zabki czosnku przepuszczamy przez praskę (mozna posiekać i rozgnieść )
Do miękkiego juz masla dodajemy czosnek 0.5 malej lyzeczki chilli oraz 1 lyzeczke słodkiej papryki wszystko starannie ucieramy az maslo zrobi sie cale lekko czerwone.

Tosty: 


  • 6 kromek chleba tostowego 
  • 1szkl. mleka 
  • 6 dużych lyzek maki 
  • ser mozzarella 
  • szynka 1-2 plasterki

Chleb tostowy układamy na stole i smarujemy maslem czosnkowym (patrz wyzej) po czym rwiemy male kawalki mozzarelli i układamy na 3 kawalkach chleba  (reszta posluzy jako przykrycie ) na mozarelle ukladamy cieniutkie plastry szynki ( mialam duze okragle plastry wiec taki plaster podzielilam na 3 czesci ... jak znaczek Mercedesa ;D )  przykrywamy z gory pozostalymi kawalkami chlebka .
Do miseczki nalewamy mleko i moczymy w nim z kazdej strony nasze tosty naciskajac , po czym bierzemy tosta w obie dlonie (jak do modlitwy) i przyciskamy mocno by tost ''wykrecil sie '' z nadmiaru mleka oraz skleil po czym wkladamy do miseczki z maka i obtaczamy (rowniez dociskajac) z jednej i drugiej strony .

Ma nagrzana patelnie wkladamy 1 duza lyzke naszego masla i zmniejszamy moc do polowy (jesli zostawimy na najwiekszym ogniu czosnek z masla zacznie sie przypalac :/ ukladamy tosty i smarzymy do momentu zarumienienia sie

Tosty mozna jesc z:

pomidorami
sałatka selerowa
ketchupem
majonezem
wszelkimi dipami i sosami
z salsami warzywnymi

U nas jemy same bo sa tak pyszne ze dodatki sa nie potrzebne .

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz