Obiady dzis robilam dwa , a to dlatego ze moje dziecko bardzo chcialo znow makaron z sosem tunczykowym ( przepis na sos -----> Sos Tunczykowy ) , a maz chcial mieso z surowka .
Mieso karkowka (kotlety) z koscia w bardzo fajnej czesto uzywanej u mnie w kuchni zaprawie / zalewie oraz mega smaczna i zdrowa surowka .
Skladniki:
- Kotlety z karczka z koscia
- 3 lyzki oleju
- 1 duza lyzka musztardy
- 1 lyzeczka sambal Oelek ( dostepny np tu------> KUP ONLINE )
- przyprawy: sol , pieprz, suszona pietruszka , magii
- Salata lodowa (pol)
- 3 kolory papryki kazdej po pol
- 1 mala cebula
- cytryna kiszona 1 cwiartka. ( przepis tu ------> KISZONE CYTRYNY )
- fasolka szparagowa zolta pol sloika
- 1 zabek czosnku
- pol szklanki platkow migdalowych prazonych
- 4 koktajlowe pomidorki
- 1 kiszony duzy ogorek
- lyzek oliwy z oliwek
- spol , pieprz , czosnek granulowany , 1 czubata lyzeczka cukru suszony koperek i pietruszka, chili.
Kotlety myjemy a w miseczce przygotowywujemy zaprawe czyli cala reszta laduje w miseczce i mieszamy az wszystko polaczy sie z olejem na gesta mase
Dodajemy mase do miesa i reka dokladnie mieszamy , ale delikatnie , tak by ta mikstura byla wszedzie . Odstawiamy na kilka minut nagrzewamy patelnie i smarzymy .
Surowka:
Migdaly prazymy a reszte skladnikow kroimy i rzucamy do miski , SALATE LODOWA TEZ KROIMY , mimo tego ze kazdy wie ze salaty sie nie kroi tylko rwie to jednak nie lodowa , lodowa mozemy kroic i wyglada slicznie wtedy.
uprazone platki migdalowe dodajemy do surowki przyprawiamy polewamy oliwa i mieszamy odstawiamy do lodowi na minimum 15 minut .
Miesko i surowke mozemy podawac z frytkami ziemniakami chlebem , moj maz jednak najbardziej lubi mieso surowke i piwo , bez dodatkowycz ziemniakow czy chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz