środa, 15 stycznia 2014

Obiad zwykly, a jednak ...


Obiady dzis robilam dwa , a to dlatego ze moje dziecko bardzo chcialo znow makaron z sosem tunczykowym  ( przepis na sos ----->   Sos Tunczykowy  ) , a maz chcial mieso z surowka .
Mieso karkowka (kotlety) z koscia w bardzo fajnej czesto uzywanej u mnie w kuchni zaprawie / zalewie oraz mega smaczna i zdrowa surowka .

Skladniki:

  • Kotlety z karczka z koscia
  • 3 lyzki oleju 
  • 1 duza lyzka musztardy
  • 1 lyzeczka sambal Oelek ( dostepny np tu------>  KUP ONLINE  ) 
  • przyprawy: sol , pieprz, suszona pietruszka , magii 

  • Kotlety myjemy a w miseczce przygotowywujemy zaprawe czyli cala reszta laduje w miseczce i mieszamy az wszystko polaczy sie z olejem na gesta mase 



    Dodajemy mase do miesa i reka dokladnie mieszamy , ale delikatnie , tak by ta mikstura byla wszedzie . Odstawiamy na kilka minut nagrzewamy patelnie i smarzymy . 

    Surowka: 

    • Salata lodowa (pol) 
    • 3 kolory papryki kazdej po pol
    • 1 mala cebula
    • cytryna kiszona 1 cwiartka.  (  przepis tu ------> KISZONE CYTRYNY ) 
    • fasolka szparagowa zolta pol sloika
    • 1 zabek czosnku
    • pol szklanki platkow migdalowych prazonych
    • 4 koktajlowe pomidorki
    • 1 kiszony duzy ogorek
    • lyzek oliwy z oliwek 
    • spol , pieprz , czosnek granulowany , 1 czubata lyzeczka cukru suszony koperek i pietruszka,  chili. 

    Migdaly prazymy a reszte skladnikow kroimy i rzucamy do miski , SALATE LODOWA TEZ KROIMY , mimo tego ze kazdy wie ze salaty sie nie kroi tylko rwie to jednak nie lodowa , lodowa mozemy kroic i wyglada slicznie wtedy. 

    uprazone platki migdalowe dodajemy do surowki przyprawiamy polewamy oliwa i mieszamy odstawiamy do lodowi na minimum 15 minut . 
    Miesko i surowke mozemy podawac z frytkami ziemniakami chlebem , moj maz jednak najbardziej lubi mieso surowke i piwo , bez dodatkowycz ziemniakow czy chleba. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz