środa, 15 stycznia 2014

Krem ze szparagow


Składniki:


  • Pol kilo szparagów (moga byc te ze słoiczka jednak wtedy potrzebujemy 2 słoiki po 500 kazdy )
  • 5 dużych Ziemniaków
  • 1 marchewka 
  • 1/8 glowki selera
  • kuleczki ptysiowe
  • natka pietruszki 
  • przyprawy : sol, pieprz, vegeta, magii, chili 
  • mala śmietana (gęsta)  okolo 2 lyzek 
  • 1lyzka masla 
wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i gotujemy na okolo 4 l wody 
doprawiamy sola i pieprzem.  gdy wszystko zmięknie głownie ziemniaki i marchew zaczynamy ''blenderowac'' calosc bardzo dokładnie , następnie gdy juz calosc bedzie zmiksowana balosc przepuszczamy (za pomoca lyzki) przez sitko , chodzi glownie o to by wszelkie pozostałe po szparagach resztki nie znalazły się w naszym kremie. Gdy nasz krem jest juz bez ''szparagowych pozostalosci '' gotujemy  go ponownie  , dodajemy maslo i ''zaklepujemy śmietana (BEZ MAKI!!)  gotujemy mieszając by krem stal się jednolity i aksamitny . 

Podawać możemy z wspomnianymi kuleczkami ptysiowymi , ozdobić możemy pieprzem i natka pietruszki , jeśli korzystaliśmy ze szparagów w słoiczku możemy zostawić kilka glowek do dekoracji jw.


SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz