Składniki:
- Pol kilo szparagów (moga byc te ze słoiczka jednak wtedy potrzebujemy 2 słoiki po 500 kazdy )
- 5 dużych Ziemniaków
- 1 marchewka
- 1/8 glowki selera
- kuleczki ptysiowe
- natka pietruszki
- przyprawy : sol, pieprz, vegeta, magii, chili
- mala śmietana (gęsta) okolo 2 lyzek
- 1lyzka masla
wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i gotujemy na okolo 4 l wody
doprawiamy sola i pieprzem. gdy wszystko zmięknie głownie ziemniaki i marchew zaczynamy ''blenderowac'' calosc bardzo dokładnie , następnie gdy juz calosc bedzie zmiksowana balosc przepuszczamy (za pomoca lyzki) przez sitko , chodzi glownie o to by wszelkie pozostałe po szparagach resztki nie znalazły się w naszym kremie. Gdy nasz krem jest juz bez ''szparagowych pozostalosci '' gotujemy go ponownie , dodajemy maslo i ''zaklepujemy śmietana (BEZ MAKI!!) gotujemy mieszając by krem stal się jednolity i aksamitny .
Podawać możemy z wspomnianymi kuleczkami ptysiowymi , ozdobić możemy pieprzem i natka pietruszki , jeśli korzystaliśmy ze szparagów w słoiczku możemy zostawić kilka glowek do dekoracji jw.
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz