Skladniki:
Biszkopt
6 jajek 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki ( 4 łyżki mąki i 1 łyżka kartoflanki), 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masy do przekladania.
- Mrozone maliny 1 opakowanie
- sok owocowy (najlepszy ananasowy)
- 3 smietanki 30%
- paczka żelatyny spożywczej
- 2 kieliszki vodki
- 2 szklanki cukru
- 3 budynie smietankowe lub waniliowe
- tabliczka zwyklej najtanszej mlecznej czekolady
- 1 kostka masla
Biszkopt , podałam najprostszy przepis na biszkopt ale mozecie zrobic taki jaki wy lubicie , na zdjeciu nei widac bidzkoptu gdyz ciasto robilam na herbatnikach jednak nie byl to dobry pomysl bo tak nasiakly malinami ze poprostu zostaly na papierze :)
Maliny zalewamy 2 kieliszkami vodki i odstawiamy na noc so lodowki. Nastepnego dnia rozgniatamy je widelcem dodajemy 1,5 szklanki cukru i dodajemy zelatyne ( pol szklanki wrzacej wody i 2 czubate male lyzeczki zelatyny spozywczej)
Mase ukladamy na cienkim biszkopcie i odstawiamy , w tym samym czasie wlewamy do garnka sok do ktorego na zimno dodajemy budynie 0,5 szk cukru i mieszamy trzepaczka , gotujemy az zgestnieje . Gdy masa jest zimna miksujemy kostke i dodajemy po lyzce naszej zimnej masy budyniowej gdy przerobimy calosc ukladamy ja na warstwie malinowej.
Bita smietana : Smietanki ubijamy na sztywno i do calosci dolewamy mniej niz pol szkl goracej wody z 2 plaskimi malymi lyzeczkami zelatyny wode dolewamy stopniowo zeby nam smietana nie opadla, taka smietane wlewamy na warstwe z soku ananasowego calosc posypujemy zmiksowana lub tarta czekolada i chowamy do lodowki najlepiej na noc ( ale po 3 h tez juz jest dobre )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz