środa, 15 stycznia 2014

Sloneczne ciasto


Skladniki:

Biszkopt
6 jajek 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki ( 4 łyżki mąki i 1 łyżka kartoflanki), 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masy do przekladania.
  • Mrozone maliny 1 opakowanie 
  • sok owocowy (najlepszy ananasowy) 
  • 3 smietanki 30%
  • paczka żelatyny spożywczej 
  • 2 kieliszki vodki 
  • 2 szklanki cukru
  • 3 budynie smietankowe lub waniliowe
  • tabliczka zwyklej najtanszej mlecznej czekolady
  • 1 kostka masla 

Biszkopt , podałam najprostszy przepis na biszkopt ale mozecie zrobic taki jaki wy lubicie , na zdjeciu nei widac bidzkoptu gdyz ciasto robilam na herbatnikach jednak nie byl to dobry pomysl bo tak nasiakly malinami ze poprostu zostaly na papierze :) 
Maliny zalewamy 2 kieliszkami vodki i odstawiamy na noc so lodowki. Nastepnego dnia rozgniatamy je widelcem dodajemy 1,5 szklanki cukru i  dodajemy zelatyne ( pol szklanki wrzacej wody i 2 czubate male lyzeczki zelatyny spozywczej) 
Mase ukladamy na cienkim biszkopcie i odstawiamy , w tym samym czasie wlewamy do garnka sok do ktorego na zimno dodajemy budynie 0,5 szk cukru i mieszamy trzepaczka , gotujemy az zgestnieje . Gdy masa jest zimna miksujemy kostke i dodajemy po lyzce naszej zimnej masy budyniowej gdy przerobimy calosc   ukladamy ja   na warstwie malinowej. 
Bita smietana : Smietanki ubijamy na sztywno i do calosci dolewamy mniej niz pol szkl goracej wody z 2  plaskimi malymi lyzeczkami  zelatyny  wode dolewamy stopniowo zeby nam smietana nie opadla, taka smietane wlewamy na warstwe z soku ananasowego calosc posypujemy zmiksowana lub tarta czekolada i chowamy do lodowki najlepiej na noc ( ale po 3 h tez juz jest dobre ) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz