Zagladam dzis do swojej lodowki a tam :
- 3 polowki papryk zielonej , zoltej , czerwonej
- 12 malych pieczarek
- 1/2 sredniej cebuli
- 1/ podwójnej piersi kurczaka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 sloika zoltej fasolki szparagowej
- 3 lyzki (tak na oko ) natki pietruszki.
CO DALEJ? :
- Ryz 1 torebka
- Garsc calych migdalow
- sol pieprz curry
Mysle sobie obiadu jako takiego mialam nie robic (maz w pracy do pozna) ale dziecko 8 letnie cos zjesc na cieplo powinno. Tak powstal pomysl by usmazyc to wszystko na patelni i podac z ryzem .
Kurczaka i papryke oraz cebule pokroilam , pieczarki (jako ze byly male) pokroilam na polowki razem z nozka.
Calosc wrzucilam na patelnie na 1 duza lyzke masla , gdy kurczak przestal byc surowy dodalam kukurydze i fasloke szparagowa oraz natke pietruszki , calosc posoliłam popieprzylam i dodalam 2 duze plaskie lyzki curry. Wylaczylam kuchenke ale patelnie pozostawiłam na palniku by fasolka sie podgrzała ale nie upiekla i nie zmiekla,
Migdaly wsadziłam do miksera i zmiksowałam po czym na malej patelni na doslownie 2 kroplach oleju zrumienilam je ( migdaly sa dobre gdy zmienia kolor na ciemniejszy i zaczna pachniec jak popcorn)
Na talerzu ulozylam pol paczki ryzu na to warzywa z kurczakiem i posypalam 2 duzymi plaskimi lyzkami migdalow...Dziecko szczesliwe , najedzone wiec i ja się ciesze.
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz