środa, 15 stycznia 2014

Sos Worcestershire


Z Wikipedi :

Sos Worcestershire

Sos Worcestershire (także sos Worcester) – sos kulinarny o korzennym smaku i płynnej konsystencji; produkowany przez firmę "Lea & Perrins" w angielskim mieście worcester. Produkcja sosu na skalę przemysłową ruszyła w 1837 roku. Sos jest dodatkiem smakowym do zarówno poddanych obróbce (gotowaniu) dań, jak i dań niegotowanych, w szczególności zaś do dań z wolowiny Jest też ważnym składnikiem sałatki Cezara oraz koktajlu krwawa merry.

Juz niebawem pokaze kilka ciekawych przepisow z uzyciem tego sosu , jest on jedna z czesciej uzywanych przypraw na swiecie zaraz po soli i pieprzu (zdziwila mnie ta informacja ) 
Warto miec go na swojej polce z przyprawami , pachnie swietnie a dodany do potraw sprawi ze smak nabierze nowego wymiaru, zupelnie nowego. 
Jutro postaram sie opublikowac wpis ktory pisze od kilku dni , jest to wpis w ktorym opisze kilka rzeczy ktore warto posiadac i ktore sprawiaja ze nasza kuchnia przestaje byc zwyczajna . Narazie jednak polecam ten sos a jutro ... :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz