środa, 15 stycznia 2014

Ryba po grecku


Skladniki :


  • Ryba ( polecam dorsza lub mintaja filety ) 
  • 2kg marchwi
  • 1 duzy por 
  • kostka masla
  • 1,5  szkl cieplej wody
  • sol , püieprz , vegeta , magii (wazne!) 
  • cytryna 
  • olej do smazenia ryby
marchewke trzemy na tarce lub w maszynie do tarcia :) na grubosc jaka wam odpowiada (jedni lubia duza marchew inni malenka ).  wrzucamy marchew na patelnie zalewamy woda solimy ( delikatnie ) 
mieszajac co chwile ( mozna uzyc garnka oczywiscie jesli nie ma sie wystarczajaco duzej patelni ) 
Gdy marchew zacznie miekknac dodajemy cwiartke kostki masla i mieszamy , dodajemy pokrojony por i mieszamy wszystko . Przyprawiamy vegeta i magii i pieprzem ( magii jest bardzo wazne dodaje ''tego czegos '' potrawie )   i zostawiamy niech gotuje sie dalej . 
W tym czasie na 2 patelni rozgrzewamy olej z cwiartka kostki masla ( maslo sprawi ze ryba bedzie miala wyjatkowy smak , jednak gdyby chcialo sie smazyc na samym masle to ono zacznie sie palic po chwili dlatego lejemy olej i dodajemy maslo ) 

Przygotowanie ryby przed pieczeniem jest proste wystarczy posolic popieprzyc i skropic sokiem z cytryny mozna rowniez obtoczyc w mace ale ja tego nei robie :) 

Tak przygotowana rybe smazymy.

Do marchewki dodajemy kolejna cwiartke masla i mieszamy :) doprawiamy do smaku ostatecznie i zdejmujemy z ognia .

w naczyniu ukladamy na przemian marchew i rybe ozdabiamy cytryna 


SMACZNEGO !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz