Skladniki :
- Ryba ( polecam dorsza lub mintaja filety )
- 2kg marchwi
- 1 duzy por
- kostka masla
- 1,5 szkl cieplej wody
- sol , püieprz , vegeta , magii (wazne!)
- cytryna
- olej do smazenia ryby
marchewke trzemy na tarce lub w maszynie do tarcia :) na grubosc jaka wam odpowiada (jedni lubia duza marchew inni malenka ). wrzucamy marchew na patelnie zalewamy woda solimy ( delikatnie )
mieszajac co chwile ( mozna uzyc garnka oczywiscie jesli nie ma sie wystarczajaco duzej patelni )
Gdy marchew zacznie miekknac dodajemy cwiartke kostki masla i mieszamy , dodajemy pokrojony por i mieszamy wszystko . Przyprawiamy vegeta i magii i pieprzem ( magii jest bardzo wazne dodaje ''tego czegos '' potrawie ) i zostawiamy niech gotuje sie dalej .
W tym czasie na 2 patelni rozgrzewamy olej z cwiartka kostki masla ( maslo sprawi ze ryba bedzie miala wyjatkowy smak , jednak gdyby chcialo sie smazyc na samym masle to ono zacznie sie palic po chwili dlatego lejemy olej i dodajemy maslo )
Przygotowanie ryby przed pieczeniem jest proste wystarczy posolic popieprzyc i skropic sokiem z cytryny mozna rowniez obtoczyc w mace ale ja tego nei robie :)
Tak przygotowana rybe smazymy.
Do marchewki dodajemy kolejna cwiartke masla i mieszamy :) doprawiamy do smaku ostatecznie i zdejmujemy z ognia .
w naczyniu ukladamy na przemian marchew i rybe ozdabiamy cytryna
SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz