czwartek, 16 stycznia 2014

Krolewska uczta warzywno krewetkowa


Piekne prawda? Taka kolacje przygotowal dla mnie maz sam wyglad sosow i potrawy zwalil mnie z nog a co dopiero mowic o smaku ... Ten post pisze przy wspolpracy z moim mezem Krzysiem do dzis przepis byl wielka tajemnica, a jednak udalo mi sie przekonac meza by zdradzil sekret swojego dania. Ponizsze produkty wyliczone sa na porcje rowna tej na zdjeciu .

Skladniki: Podam wszystkie skladniki jakie znalazly sie na zdjeciach a potem opisze kolejno co do czego i z czym :)


  • Olej sezamowy ( klikamy-----> OLEJ SEZAMOWY ALLEGRO  ) 
  • 4 duze marchewki 
  • brokuly ( 1 sztuka lub pol paczki mrozonych)  
  • 2 cukinie
  • 1 maly sloik pedow bambusa  
  • 1 sloiczek kielkow bambusa 
  • 1 cala papryka czerwona
  • czosnek 3 z
  • 1 srednia cebula
  • 0,5 malej puszki groszku zielonego
  • pol sloika fasolki szparagowej
  • krewetki mrozone 1 kg 
  • ryz ( 2 woreczki) 
  • sos curry np . knorr  ( sos curry ALLEGRO  <----Klikamy) nie wiem czy jest w polsce w sklepach dlatego dalam link do allegro gdzie mozna taki zakupic. 
  • sos czosnkowy
  • ketchup + Majomez (pomieszac razem) 
  • sos tabasco ( doslownie do ozdoby 6 kropel) 
  • lyzka siekanej natki pietruszki
  • przyprawy : sol pieprz vegeta magii , sos sojowy , suszony imbir, pieprz kajenski, przyprawa do gyrrosa, mielona papryka czerwona slodka , sos slodko-kwasny do dan z ryzem. (okolo 3 duzych lyzek) 
WARZYWA:
Marchewki pokroic w plasterki ok. 3 mm kroimy rowniez cukinie, cebule , papryke, czosnek.W tym czasie tez umyc i pokroic brokuly na male bukieciki :) i wsadzic do wrzacej wody doslownie na 5 minut posolic, chodzi o to by brokuly byly aldente czyli na pol twarde.  Na patelnie wlewamy 4 duze lyzki oleju sezamowego ( na niepowtarzalny smak na zwyklym oleju potrawa nie wyjdzie tak znakomita) wrzucamy marchewke , gdyz marchewka potrzebuje najwiecej by byla miekka gdy marchew bedzie na wpol miekka dodajemy cebule, papryke , czosnek , pedy bambusa i kielki oraz ztranszowane brokuly i dalej smazymy oraz dodajemy przyprawy wgd uznania , prosze uwazac na suszony imbir jest dosc wyrazista przyprawa proponuje dac jej najwyzej 1 plaska mala lyzeczke, smazymy tak dlugo az warzywa zmiekna pod koniec dodajemypokrojone w plasterki cukinie plasterki o grubosci 4mm , dodajemy na koncu dlatego ze cukini nie wiele potrzeba by sie rozgotowala i zamienila w papke (okolo 6 minut na patelni z reszta warzyw wystarczy cukini)
KREWETKI : 
Krewetki zamrozone wrzucamy na patelnie z olejem sezamowym i 2 zabkami czosnku przecisnietymi przez praske lub poprostu drobno posiekanymi ,posypujemy papryka czerwona w proszku dolewamy odrobine magii , oraz sol i pieprz  smarzymy tak dlugo az woda wyparuje

Dekoracja: 
Pozwolilam sobie nagrac filmik o tym jak udekorowac sosy badz dipy. Filmik z instrukcja dostepny tu -------------->  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz