Skladniki (2 porcje) :
- 2 jajka
- 2 lyzki maki lub bulki tartej
- 1 plasterek sera zoltego ( lub kazdego innego oprocz twrogu)
- 1 lyzka masla ( do smazenia )
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 kiszony ogorek
- sol pieprz (inne przyprawy jakie lubicie )
Maslo rozpuszczamy na patelni wbijamy jaka (wczesniej kroimy pkasterek sera na male kwadraciki )
Na jajko ukladamy ser i lekko dotykamy nozem badz widelcem by ser zatopil sie w surowym bialku
Ser , uzylam zolty ale robie tez z plesniowym lub mozarella , tak przygotowane jajko solimy i pieprzymy oraz posypujemy maka lub bulka tarta
Przewracamy jajko delikatnie by nie uszkodzic zoltka (zoltko powinno byc w calosci i lejace po zakonczeniu pieczenia) Na 2 stronie trzymamy okolo 30-40 sekund by panierka sie lekko zapiekla ale zeby zoltko sie nie scielo . Pieczywo tostowe wkladamy na patelnie po jajku tylko by sie zarumienilo nie dolewamy zadnych tluszczy wiecej.
Tak zrobione jajko mozna podac z ogorkiem kiszonym lub salatka sledziowa o ktorej pisalam w tym poscie :
SMACZNEGO !!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz