środa, 15 stycznia 2014

Jajka sadzone w panierce


Skladniki (2 porcje) :

  • 2 jajka
  • 2 lyzki maki lub bulki tartej 
  • 1 plasterek sera zoltego ( lub kazdego innego oprocz twrogu) 
  • 1 lyzka masla ( do smazenia )
  • 4 kromki chleba tostowego 
  • 1 kiszony ogorek
  • sol pieprz (inne przyprawy jakie lubicie ) 

Maslo rozpuszczamy na patelni wbijamy jaka (wczesniej kroimy pkasterek sera na male kwadraciki ) 

 
Na jajko ukladamy ser i lekko dotykamy nozem badz widelcem by ser zatopil sie w surowym bialku

Ser , uzylam zolty ale robie tez z plesniowym lub mozarella , tak przygotowane jajko solimy i pieprzymy oraz posypujemy maka lub bulka tarta 


Przewracamy jajko delikatnie by nie uszkodzic zoltka (zoltko powinno byc w calosci i lejace po zakonczeniu pieczenia)  Na 2 stronie trzymamy okolo 30-40 sekund by panierka sie lekko zapiekla ale zeby zoltko sie nie scielo . Pieczywo tostowe wkladamy na patelnie po jajku tylko by sie zarumienilo nie dolewamy zadnych tluszczy wiecej. 
Tak zrobione jajko mozna podac z ogorkiem kiszonym lub salatka sledziowa o ktorej pisalam w tym poscie :


SMACZNEGO !!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz