Oto one, moje kochane pomagacze-kuchenne :
Olej sezamowy – olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno nasion sezamowych (Sesamum Indicum). Ma jasno- po ciemnożółty do brązowego kolor i lekko orzechowy, łagodny zapach i smak. Odmiana stosowana w przemyśle spożywczym ma ciemno brązowy kolor i mocny aromat.
Pochodzenie: | Południowo-Wschodnia Azja, Środkowa Afryka, Egipt, Indie, Chiny |
Olej sezamowy ma tak wspanialy smak i aromat ze kazde warzywa jakie na nim usmarzycie stana sie warzywami po chinsk , naprawde jesli zastanawiaslicie sie kiedys kupujac wszystkie mozliwe przyprawy do dan chinskich , dlaczego wasze dania i tak nie smakuja jak te w chinskich knajpach - to to jest odpowiedz ! Dodatkowo sposob gotowania ryzu a raczej prazenia go: lejemy niewielka ilosc oleju sezamowego na patelnie i wrzucamy ryz gdy zacznie brazowiec dolewamy bulion NIE DOSOLONY BULION dolewamy po 1 szkl jak jedna wyparuje dolewamy 2 pozniej 3 i tak az ryz stanie sie duzy i ugotowany, do tego warzywa podsmarzone na tym oleju i mamy takie chinskei danie ze zaden chinczyk by sie nie powstydzil.
Fajny jest tez dla osob ktore sie odchudzaja i nie stosuja soli w diecie polanie nim surowki czy gotowanego miesa sprawia ze mamy wrazenie ze jest ono upieczone. Jest to moj N°1 w kuchni - trzeba go miec.
Biale wytrawne wino. Najczesciej podawane do picia podczas spozywania np. ryb.
Trzeba wiedziec jednak ze kazda kulinarna czarodziejka powinna miec takie wino w szafce badz spizarni.
Ja wino biale uzywam do sosow czy podpiekania kurczaka (piersi)
Sos grzybowy z dodatkiem wina , uwierzcie mi jest zupelnie innym sosem , przenosicie sie jedzac do wloch francjii gdziekolwiek indziej ale napewno nei macie uczucia ze jestescie u siebie w kuchni :)
Przepis na sos grzybowy z winem pojawi sie niedlugo na blogu. Jest to prosty przepis ale sos jest niezwykly:)
Garam masala (गरम मसाला w hindi dosłownie "gorąca mieszanka") jest nieodzownym elementem wedyjskiej sztuki kulinarnej. Prażone przyprawy są następnie drobno mielone (prażone osobno, mielone razem). Mieszanki tej używa się pod koniec gotowania, a w jej skład najczęściej wchodzą: makroskładniki, tj. kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon oraz mikroskładniki, tj. liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa (tej ostatniej się nie praży)
(zrodlo WIKIPEDIA)
Ta przyprawe pokazala mi moja psiapsiula Zolza Taska ( <3 ) dodana do piersi kurczaka ze smietana robi potrawe ktora zachwyci wszystkich chyba.
Uwielbiam ja podsypywac nawet do krewetek czy innycz rzeczy ktore gotuje. Jest fantastyczna i ciesze sie ze mi ja pokazano :) Mozna tez posmarpwac piersi kurczaka miodem posypac grubo papryka slodka i do tego wlasnie garam masala :) i smarzymy mmmmm pycha !!!!! Polecam !!!
Sezam stary poczciwy sezam , wiekszosc ludzi twierdzi ze nie lubi nic z sezamem a mianowicie slodkich ciastek sezamkowych badz pieczywa posypanego sezamem . Jednak w kuchni smakuje troche inaczej mimo ze to ten sam sezam dodany do surowki z kurczakiem czy do smarzenia naprawde sprawia ze smak zwyklego miesa zmienia sie ... nie wolno jednak przesadzic bo sezam ma w sobie naturalna goryczke.
Co robimy , kupujemy sezam i smarzyny go bez tluszczu na patelni az zacznie sie zarumieniac trzeba byc uwaznym bo moze sie spalic w ciagu kilku sekudn :) Ja oczywiscie jak zawsze poszlam na latwizne jako ze je sie u mnie w domu ciagle paluszkie ze sezamem to poprostu czekam az paczka sie oprozni i zsypuje sezam do pojemnicznka , wszyscyx w domu wiedza ze gdy skoncza sie paluszkio trzeba dac opakowanie mi zanim trafi do smietnika.
Kolejna wspaniala potrawa sa warzywa smarzone gdzie na koncu dodajemy wlasnie sezam i prazone migdaly , Albo kurczak gotowany a potem obtaczany w sezamowej panierce , wszystkie te przepisy znajda sie z czasem na blogu obiecuje , mam duzo przepisow wyprobowanych, a jeszcze wiecej pomyslow w glowie ktore bede testowala i oczywiscie opisywala tu dla
was .
Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum (L.) Maton) – gatunek byliny należący do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae Lindl.). Posiada wiele synonimów: kardamon cejloński, długi, indyjski, jawajski, zwyczajowo nazywany jest po prostu kardamonem. Występuje w stanie dzikim na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji, przeniesiony i zaaklimatyzowany w Ameryce Środkowej. Aromat kardamonu jest łagodny. Jego słodkawy, ostro-gorzki, korzenny smak pasuje zarówno do potraw słodkich jak i pikantnych. Może być dodawany do dań mięsnych (ze wszystkich rodzajów mięs) oraz potraw z ryżu, a także do ciast i pierników. W krajach arabskich służy do aromatyzowania kawy. Kardamon ze względu na intensywny smak, lepiej używać w małych ilościach. Zwykle wystarczy szczypta świeżo rozgniecionych nasion.
Doskonałe są pomarańcze posypane kardamonem, a kawa z odrobiną tej przyprawy nabiera wspaniałego smaku. Idealnie lączy się z przyprawami azjatyckimi. (zrodlo wikipedia)
Kardamon jest wspaniala przyprawa ale trzeba uwazac by nie przesadzic z nia , wspanialy do sosow tych na slodko do deserow . Naprawde swietnie sprawdza sie z warzywami, Gdy kupilam kardamon pierwszy raz jego zapach byl tak silny i nieznany mi ze pomyslalam ''po co ja to kurcze kupilam , nie dodam tego do niczego a juz napewno nie do lodow czy deserow- okropnosc '' I tak lezal biedny dalej w duzej kopercie pocztowej az w koncu odwazylam sie i dodalam go do bitej smietany , pozniej do koktailu z czasem do miesa smarzonego i sosow smietanowych do kurczaka . Teraz uwazam ze jest to swietna przyprawa ktora powinno sie miec w swoim ekwipunku kucharza :)
Czerwone wino wytrawne. Miesa tak to tu najlepiej sprawdza sie czerwone wino mieso zamarynowane w takim winie jest wrecz niesamowicie pyszne ! Uzywam wina rowniez do bigosu ( http://kruszynawkuchniszaleje.blogspot.de/2013/12/bigos-pelen-pasji.html ) Nie wyobrazam sobie dzis kuchni bez wina czerwonego w szafce . Gdzie jeszcze sprawdza sie czerwone wino ? A wiec oczywiscie do picia podczas spozywania mies, ale nie tylko , np u nas dosc czesto robimy sobie w domu tzw Tace serowa jest to talerz na ktorym sa winogrona i rozne sery plesniowe oraz zapieczone bagietki np z czosnkowym maslem w srodku i do tego wlasnie pijemy czerwone wino. Ja nei jestem smakoszem wina jesli o picie chodzi ( wole pic vodke haha) Ale np moj maz uwielbia czerwone wino najlepiej do wszystkiego :)
Juz teraz wiem ze napewno zapomnialam o czyms inne przyprawy juz takie bardziej pospolite ktore mam i bez ktorych zyc nie umiem juz to:
Oregano
bazylia
curry
chili
czosnek granulowany
Suszone ziola od tesciowej
- Lisc selera
- Natka pietruszki
- Koperek
- Zielona czesc pora
- Liscie lubczyku
Vegeta
magii
koledra
Tymianek
Rozmaryn
sos sojowy
tabasco
suszony imbir
pieprz / sol
Prazone migdaly
To lista rzeczy ktore zawsze w kuchni mam po za brakiem glownych skladnikow dan typu miesa itp nie jest w stanie raczej mnei nikt zaskoczyc , mam jeszcze szereg mieszanek przypraw typu
przyprawy
do gyrosa
do kebaba
do kurczaka
do kotletow mielonych
do wieprzowiny
do dan chinskich indyjskich i roznych innych :)
Z tak zaopatrzona szafka nikt nie bedzie mogl sie z wami rownac. Kiedys gdy zaczynalam przygode z gotowaniem znalam pieprz sol magii begete nie umialam dodawac przypraw balam sie tych zapachow i ze cos zepsuje jak je dodam , nie potrafilam wyobrazic sobie smaku jaki potrawa moze osiagnac dzieki dodaniu czegos tam (wtedy dla mnie niezwyklego) uwazalam ze jesli ktos pisze w przepisie dodaj np imbiru to strasznie cuduje i chce sie wywyzszyc swoja znajomoscia przypraw i skladnikow i ze napewno takie danie nie jest smaczne tylko bogate w te wymyslne skladniki/przyprawy a po co skoro mam sol pieprz :) Dzi uwazam zupelnie co innego moje smaki zmienily sie i poglady tez uwazam ze robiac chinskie danie i dodajac przyprawde do chinszczyzny to nie to samo co jesli damy olej sezamowy imbir itp itd . Mysle ze w gotowaniu zrobilam , jak to mowi moj syn LEVEL UP . Dajac jedzenie mezowi zawsze wiem ze go zaskocze i to pozytywnie , zreszta i moj maz ewolulowal jesli o gotowanie chodz , on swietnie gotowal napewno byl bardziej oswojony z wieloma rzeczami o ktorych ja kiedys pojecia nie mialam ale i tak wiele poznalismy razem . Oboje uwielbiamy gotowac ja do tego kocham eksperymenty w kuchni . Potrafimy sie swietnie bawic w kuchni ´, sa dania ktore robi np tylko moj maz bo mi bardzo smakuje to jak on cos robi i uwazam ze nie odtworze tego . Polecam wam zakupienie choc niektorych pozycji i eksperymenty w kuchni , to nie boli a mozna sie wiele nauczyc i poznac siebie przedewszystkim. PRZEPRASZAM ZA BLEDY EDYTOR MI NIE ZASKOCZYL CALKOWICIE ;/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz