środa, 15 stycznia 2014

Krem ze smażonych buraczków


Swieta, swieta ...
Kazdy z nas kto gotuje barszcz czerwony na wigilie moze w prosty i szybki sposób wykorzystać buraki oraz warzywa które zostają nam po gotowaniu barszczu .  Możemy je np zamrozić a po jakimś czasie zrobić pyszny krem z  zasmażanych buraków :)

SKŁADNIKI:


  • 0,5 kg buraczków (wcześniej ugotowanych ) 
  • 1 średnia cebula 
  • 1 Ząbek czosnku 
  • 1 marchewka 
  • ćwiartka malego selera 

Dodatki:

  • 3 pieczarki 
  • natka pietruszki
  • ser pleśniowy brie lub camembert 
  • Bułeczki (wedle upodobań) 
  • sol , pieprz , vegeta , magii 
  • 1/4 kostki masla 

Do garnka z okolo 3 litrami wody wkladamy marchewke , seler dodajemy lyzke vegety odrobine magii gotujemy az warzywa zmiekna  ( mozna je drobno pokroic , bedzie szybciej) 

Na rozgrzana patelnie wrzucamy maslo oraz cebule pokrojona w kostke i buraczki smarzymy okolo 20 minut na najwiekszym ogniu ciągle mieszając na koniec (okolo 3 min przed koncem smażenia) dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku , mieszamy i przekładamy wszystko do garnka z woda .

Calosc przyprawiamy sola i pieprzem  wg uznania gotujemy okolo 10 minut po czym wszystko blenderujemy

Bułeczki.

nakrajamy buleczke wzdluz a w powstalej wnęce umieszczamy plasterki sera pleśniowego 
Uwaga! 
Jesli chcemy zapiec buleczki w piekarniku nalezy wneke wysmarowac maslem i dopiero wkladac ser.
Osobiście wkładam bułeczki do mikrofalowki na 2 minuty :) 

Nalewamy krem do miseczek , pieczarki (wcześniej umyte!) kroimy na pol i wkladamy jako ozdobe do miseczki posypujemy natka pietruszki . 
No i zajadamy razem z buleczkami OSTRZEGAM JEST NIESAMOWICIE PYSZNE !!!!! 


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz