Swieta, swieta ...
Kazdy z nas kto gotuje barszcz czerwony na wigilie moze w prosty i szybki sposób wykorzystać buraki oraz warzywa które zostają nam po gotowaniu barszczu . Możemy je np zamrozić a po jakimś czasie zrobić pyszny krem z zasmażanych buraków :)
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg buraczków (wcześniej ugotowanych )
- 1 średnia cebula
- 1 Ząbek czosnku
- 1 marchewka
- ćwiartka malego selera
Dodatki:
- 3 pieczarki
- natka pietruszki
- ser pleśniowy brie lub camembert
- Bułeczki (wedle upodobań)
- sol , pieprz , vegeta , magii
- 1/4 kostki masla
Do garnka z okolo 3 litrami wody wkladamy marchewke , seler dodajemy lyzke vegety odrobine magii gotujemy az warzywa zmiekna ( mozna je drobno pokroic , bedzie szybciej)
Na rozgrzana patelnie wrzucamy maslo oraz cebule pokrojona w kostke i buraczki smarzymy okolo 20 minut na najwiekszym ogniu ciągle mieszając na koniec (okolo 3 min przed koncem smażenia) dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku , mieszamy i przekładamy wszystko do garnka z woda .
Calosc przyprawiamy sola i pieprzem wg uznania gotujemy okolo 10 minut po czym wszystko blenderujemy
Bułeczki.
nakrajamy buleczke wzdluz a w powstalej wnęce umieszczamy plasterki sera pleśniowego
Uwaga!
Jesli chcemy zapiec buleczki w piekarniku nalezy wneke wysmarowac maslem i dopiero wkladac ser.
Osobiście wkładam bułeczki do mikrofalowki na 2 minuty :)
Nalewamy krem do miseczek , pieczarki (wcześniej umyte!) kroimy na pol i wkladamy jako ozdobe do miseczki posypujemy natka pietruszki .
No i zajadamy razem z buleczkami OSTRZEGAM JEST NIESAMOWICIE PYSZNE !!!!!
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz