środa, 15 stycznia 2014

Przekaski Sylwestrowe



Sylwester to jedna z tych imprez gdy nie siedzimy i jemy , tylko bawimy sie PIJEMY i podgryzamy tzw. zagryzki.
Zdjecia wyzej przedstawiaja zbior kilku ''imprez'' na ktorych glownym zalorzeniem nie bylo jedzenie a wlasnie alkochol i przekaski.
Ponumerowalam wszystkie godne uwagi pozycje i zaraz opisze dokladnie , co jest co .

1. POMIDORY Z MOZARELLA
Bardzo prosta przekaska i idealnie nadaje sie na tzw, zagryche.
Potrzebne nam beda :

  • 3 duze pomidory 
  • 2 sery mozarella 
  • 4-5  duze lyzki oliwy z oliwek 
  • sol , pieprz, oregano , bazylia (suszone wystarcza) 
kroimy w plastry pomidory jak i ser i ukladamy na przemian , w szklance lub miseczce laczymy oliwe z oregano, bazylia i pieprzem i polewamy ulorzone pomidory i ser na koncu calosc solimy - GOTOWE :) 

2. KOTLECIKI Z BROKULOW 

Fajna opcja dla ludzi ktorzy lubia brokuly 

  • 1 glowka brokuly
  • 1 jajko
  • ser w kostce (maly kawalek)
  • bulka tarta 
  • sol pieprz chili magii
Brokuly gotujemy , gdy beda miekkie i zimne(!) widelcem rozgniatamy je , dodajemy jajko przyprawy i bulke tarta , nie moge napisac proporcjii bulki dlatego ze to zawsze jest inaczej chodzi o to by dodac tyle bulki by kotlety dalo sie formowac i zeby sie nie rozpadaly. 
Gdy nasza masa jest goptowa do ''lepienia'' bierzemy ser i kroimy w male kostki ( to od was zalezy jakiej wielkosci beda ) . Formujemy kotlecika w srodek wkladamy kosteczne sera zoltego obtaczamy w bulce tartej i smazymy do zarumienienia. 

3. SUROWE WARZYWA, KRAKERSY, I SERKI TOPIONE.

Opcja dla leniwych lub ludzi ktorzy nie maja czasu 
tak naprawde co sie znajdzie na tej tacy zalezy od was i waszej kreatywnosci 
fajnie sprawdzaja sie 

  • Ogorki 
  • rzodkiewki 
  • surowe pieczarki
  • biale konce ( bebulki) od szczypiorku 
  • papryka 
  • ser zolty

Calosc ukladamy na salacie ( bo tak sie lepiej prezentuje)  na srodku ukladamy 3-4 ulubione serki topione badz serki twarozkowe (polecam smietankowy , paprykowy, czosnkowy) pamietajmy by kupic krakersy. 
Oczywiscie ta taca daje naszym goscia wybor mieszania sobie dodatkow i smakow serkow, naprawde po kieliszku (niesmacznej ) vodki bardzo fajnie przegryzc ja takim krakersem z serkiem z dodatkiem warzywa .
Calosc z gowy solimy , tzn warzywa . 

4. TALERZ SZYBKIEGO PODGRYZANIA

na talerzu znajduja sie krojone ogorki kiszone , swierze ogorki oraz kostki sera calosc ozdobiona jest 4 kwiatkami z rzodkiewek ktore robimy w nastepujacy sposob : 

PRZEPRASZAM ZA TAK NIEPROFESJONALNY RYSUNEK  (W Paincie talentu nie mam za grosz ) 

5. SLEDZIE NA PIERZYNCE 

Uwielbiana u mnie w domu przekaska , uwielbia ja moj maz , oraz 8 letni synek. 
Potrzebujemy:

  • 2-3 Pomidory  
  • Sloiczek sledzi (najlepiej w oleju) 
  • Majonez 
  • cebula
  • sol , pieprz .

Pomidory kroimy na okragle plastry i ukladamy na talerzu , na pomidory kladziemy mala lyzeczke majonezu ( na kazdy krazek z osobna) , na majonezie ukladamy sledzie pokrojone w kwadraciki odrobine mniejsze niz plastry pomidora, i posypujemy siekana cebula - sol pieprz - GOTOWE ! 

6. SZPARAGI W SZYNCE 

  • Szparagi w sloiku ( obojetnie czy biale czy zielone wazne ze sa juz miekkie) 
  • 3 lyzki majonezu 
  • Szynka okolo 8-9 plastrow o dosc duzym okraglym rozmiarze.
  • pieprz  

Szynke smarujemy cienka warstwa majonezu i porzadnie pieprzymy ukladamy szparagi i zawijamy w rulonik - BARDZO PROSTE ! 

7.   JAJKA RASZEROWANE  Z CURRY 

  • 6 Jajek 
  • Majonez 
  • cebula (1 mala)
  • sol , pieprz , curry (1 lyzeczka) , oregano (suszone) 

Jajka gotujemy na twardo , obieramy i kroimy na polowki , wyciagamy zoltka , polowki bialek odkladamy na talerz. Zoltka wkladamy do miseczki i rozgniatamy widelcem dodajemy okolo 2 duzych lyzek majonezu i przyprawiamy ( zoltka mozna wlorzyc do mixera i poprostu zmiksowac z majeonezem i przyprawami)  nasza mase ukladamy na bialkach mozemy psypac szczypiorkiem lub nawet natka pietruszki , ale uwazam ze nie potrzeba. 
 Mam nadzieje ze choc troche pomoglam :) 
Zycze smacznego i szczesliwego nowego roku 2014 :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz