Sylwester to jedna z tych imprez gdy nie siedzimy i jemy , tylko bawimy sie PIJEMY i podgryzamy tzw. zagryzki.
Zdjecia wyzej przedstawiaja zbior kilku ''imprez'' na ktorych glownym zalorzeniem nie bylo jedzenie a wlasnie alkochol i przekaski.
Ponumerowalam wszystkie godne uwagi pozycje i zaraz opisze dokladnie , co jest co .
1. POMIDORY Z MOZARELLA
Bardzo prosta przekaska i idealnie nadaje sie na tzw, zagryche.
Potrzebne nam beda :
- 3 duze pomidory
- 2 sery mozarella
- 4-5 duze lyzki oliwy z oliwek
- sol , pieprz, oregano , bazylia (suszone wystarcza)
kroimy w plastry pomidory jak i ser i ukladamy na przemian , w szklance lub miseczce laczymy oliwe z oregano, bazylia i pieprzem i polewamy ulorzone pomidory i ser na koncu calosc solimy - GOTOWE :)
2. KOTLECIKI Z BROKULOW
Fajna opcja dla ludzi ktorzy lubia brokuly
- 1 glowka brokuly
- 1 jajko
- ser w kostce (maly kawalek)
- bulka tarta
- sol pieprz chili magii
Brokuly gotujemy , gdy beda miekkie i zimne(!) widelcem rozgniatamy je , dodajemy jajko przyprawy i bulke tarta , nie moge napisac proporcjii bulki dlatego ze to zawsze jest inaczej chodzi o to by dodac tyle bulki by kotlety dalo sie formowac i zeby sie nie rozpadaly.
Gdy nasza masa jest goptowa do ''lepienia'' bierzemy ser i kroimy w male kostki ( to od was zalezy jakiej wielkosci beda ) . Formujemy kotlecika w srodek wkladamy kosteczne sera zoltego obtaczamy w bulce tartej i smazymy do zarumienienia.
3. SUROWE WARZYWA, KRAKERSY, I SERKI TOPIONE.
Opcja dla leniwych lub ludzi ktorzy nie maja czasu
tak naprawde co sie znajdzie na tej tacy zalezy od was i waszej kreatywnosci
fajnie sprawdzaja sie
- Ogorki
- rzodkiewki
- surowe pieczarki
- biale konce ( bebulki) od szczypiorku
- papryka
- ser zolty
Calosc ukladamy na salacie ( bo tak sie lepiej prezentuje) na srodku ukladamy 3-4 ulubione serki topione badz serki twarozkowe (polecam smietankowy , paprykowy, czosnkowy) pamietajmy by kupic krakersy.
Oczywiscie ta taca daje naszym goscia wybor mieszania sobie dodatkow i smakow serkow, naprawde po kieliszku (niesmacznej ) vodki bardzo fajnie przegryzc ja takim krakersem z serkiem z dodatkiem warzywa .
Calosc z gowy solimy , tzn warzywa .
4. TALERZ SZYBKIEGO PODGRYZANIA
na talerzu znajduja sie krojone ogorki kiszone , swierze ogorki oraz kostki sera calosc ozdobiona jest 4 kwiatkami z rzodkiewek ktore robimy w nastepujacy sposob :
PRZEPRASZAM ZA TAK NIEPROFESJONALNY RYSUNEK (W Paincie talentu nie mam za grosz )
5. SLEDZIE NA PIERZYNCE
Uwielbiana u mnie w domu przekaska , uwielbia ja moj maz , oraz 8 letni synek.
Potrzebujemy:
- 2-3 Pomidory
- Sloiczek sledzi (najlepiej w oleju)
- Majonez
- cebula
- sol , pieprz .
Pomidory kroimy na okragle plastry i ukladamy na talerzu , na pomidory kladziemy mala lyzeczke majonezu ( na kazdy krazek z osobna) , na majonezie ukladamy sledzie pokrojone w kwadraciki odrobine mniejsze niz plastry pomidora, i posypujemy siekana cebula - sol pieprz - GOTOWE !
6. SZPARAGI W SZYNCE
- Szparagi w sloiku ( obojetnie czy biale czy zielone wazne ze sa juz miekkie)
- 3 lyzki majonezu
- Szynka okolo 8-9 plastrow o dosc duzym okraglym rozmiarze.
- pieprz
Szynke smarujemy cienka warstwa majonezu i porzadnie pieprzymy ukladamy szparagi i zawijamy w rulonik - BARDZO PROSTE !
7. JAJKA RASZEROWANE Z CURRY
- 6 Jajek
- Majonez
- cebula (1 mala)
- sol , pieprz , curry (1 lyzeczka) , oregano (suszone)
Jajka gotujemy na twardo , obieramy i kroimy na polowki , wyciagamy zoltka , polowki bialek odkladamy na talerz. Zoltka wkladamy do miseczki i rozgniatamy widelcem dodajemy okolo 2 duzych lyzek majonezu i przyprawiamy ( zoltka mozna wlorzyc do mixera i poprostu zmiksowac z majeonezem i przyprawami) nasza mase ukladamy na bialkach mozemy psypac szczypiorkiem lub nawet natka pietruszki , ale uwazam ze nie potrzeba.
Mam nadzieje ze choc troche pomoglam :)
Zycze smacznego i szczesliwego nowego roku 2014 :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz