środa, 15 stycznia 2014

Wyjatkowa ryba


Skladniki:


  • opakowanie mrożonych filetów 
  • 0,5 szkl whisky 
  • 2 Ząbki czosnku
  • sok z polowy cytryny
  • sol , pieprz 

Rybę rozmrozić i osuszyc . 
W miseczce polaczyc whisky z przepuszczonym przez praske czosnkiem sola sokiem z cytryny i pieprzem.
natrzeć rybe ta marynata i pozostawić w lodowce na 2-4 h .
Gdy czas przegryzanie sie ryby minie  postępujemy jak w przypadku normalnego pieczenia  czyli mozemy obtoczyć w mace lub ciescie , możemy zapiec tez w piekarniku w folii aluminiowej wybór należy do was .
Proponuje podawać z frytkami i surówka z kiszonej kapusty .

Ciekawostka:  
okolo 2 lat temu dumna z siebie wymyslilam ten przepis, zrobilam okazalo sie ze ryba jest przepyszna . cieszylam sie jak dziecko bo byla to pierwsza potrawa ktora wymylilam wlasnie ja :) po czym usiadlam do kompa i wpisalam ryba w whisky ...i co sie okazalo? Ryba w whisky jest jednym z glownych dan szkotow i jest bardzo tam popularna ;/ mimo wszystko dalej jestem dumna ze na to wpadlam jest naprawde wspaniala .

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz