wczoraj wpadłam na pomysł by mięso przygotować podobnie jak robię kotlety mielone (niedługo przedstawie ten przepis tez)
Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 główka kapusty włoskiej (może być zwykła kapusta jednak ja wole włoska )
- pol papryki czerwonej
- 3 pieczarki
- śmietana 30%
- 2 woreczki ryżu
- bulka tarta
- cebula średnia
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: Vegeta, suszona pietruszka, pieprz, magii
możemy tez przeprawić ta mieszankę , całość miksujemy i wlewamy do mięsa które mamy na misce , dobrze mieszamy , mięso stanie się jak papka - dość lejąca. Wtedy dorzucamy bułkę tarta tak długo aż miesi zacznie dać się formować i przestanie być rzadkie, Gdy mięso jest gotowe doprawiamy je i jeszcze raz mieszamy (dodajcie magii ) na koniec dodajemy ugotowany ryz.
Kapustę, podobno się ja gotuje w całości i obrywa liście , ja liście obrywam na surowo i zalewam wrzątkiem na 15-20 minut. Po wyjęciu z gorącej wody solimy kazdy lisc i pieprzymy. Pora na na nakladanie masy ryżowo mięsnej do srodka , przekładanie do garnka zalania bulionem lub sama osolona woda i ugotowanie. Gotujemy golabki 25-30 min
Gołąbki podawane są na wiele sposobów ja preferuje z sosem pomidorowym :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz