środa, 15 stycznia 2014

Sledzie z gruszka - 2 sposoby na super sledzie


Dzisiaj  postanowiłam pokazać wam moj sposób by ''zwykly'' sledz stal sie nie zwykly. Pokaze wam jak zrobic go z gruszka, na dwa sposoby . 1-szy to sledzie w oleju , 2-gi to salatka sledziowa warstwowa.

1. Sledzie w oleju z gruszka.

Składniki :

  • sledzie 3  opakowania po 250/300 g  (ja kupuje w paczkach juz w oleju , bo sa posolone i juz samemu nie trzeba solic) 
  • 4 duze cebule
  • 1 gruszka (duza) 
  • pieprz 
  • olej

Cebule kroimy w drobna kostke , mozna jednak ulatwic to sobie : 


Plastry sledzia w male kwadraciki ( polowe sledzi i cebuli odkładamy na bok , jak i pol gruszki ) 
Gruszka cienkie plastry jak na zdjęciu niżej :


Ok , zaczynamy układanie , Bierzemy sloik (ja uzylam po fasolce szparagowej) na dnie układamy sledzie tak by zakryly dno , sypiemy pieprzem (wgd uznania) , na sledzie układamy kilka plastrów  naszej polowy gruszki na gruszke cebule i tak w kolko az loik sie zapełni na koniec zalewamy wszystko olejem . 
Wazne jest by nie uciskac wszystkiego bo potem będziemy musieli sie bawic w przesuwanie gdy zalejemy olejem. Olej musi dotrzec wszedzie :) 

2. Sałatka warstwowa - śledziowa 

Skladniki:

  • Sledzie ( zostala nam polowa ktora odlozylismy) 
  • cebula (rowniez odlozylismy polowe) 
  • gruszka (j.w.) 
  • 6 ugotowanych jajek 
  • mala kostka sera zmielona lub starta 
  • majonez 
  • pieprz 

Na dnie miseczki badz pojemnika układamy sledzie na nich cebule i smarujemy niewielka iloscia majonezu . Na tak przygotowane układamy jajka ktore smarujemy delikatnie majonezem (nie przesadzać z iloscia majonezu)  na to układamy gruszke i zasypujemy serem - i od nowa skladniki wystarcza na 2 powtórzenia 
z gory bedzie ser . 

Słoik ze śledziami jak i salatke wstawiamy na minimum 3-4 h do lodówki , po czym wyciągamy i zajadamy.

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz