środa, 15 stycznia 2014

Szaszlyki - inaczej!


Robiac szaszlyki , zauwazylam ze czesto mieso jest suche i znalazlam na to sposob zrobic zalewke do miesa i trzymac w niej mieso najlepiej cala noc ( mozna 2-3 h )
Zalewa na mieso z kurczaka :

  • Mleko okolo 2 szklanek wlewamy do garnka i przyprawiamy 
  1. przyprawa do gyroso ( 2 plaskie lyzki) 
  2. papryka czerwona ( 2 plaskie lyzki) 
  3. curry ( 2 plaskie lyzki ) 
  4. magii kilka kropel nie wiecej 
  5. tymianek ( 1 duza plaska lyzka) 
Mleko zagotowywujemy i odstawiamy do wystygniecia gdy bedzie chlodne  kroimy piers z kurczaka ( ja zawsze zuzywam 2 podwujne piersi )  kroimy w kostke taka jaka odpowiada nam najbardziej i wkladamy do mleka mieszamy porzadnie i wsadzamy do lodowki na 2-3 h ale najlepiej na noc . 


Gdy czas moczenia sie kurczaka minie bierzemy 3 kolory papryki i kroimy w kostke , cebule , pieczarki  (mozna dodac pokrojona w plastry cukinie, boczek  czy nawet kiszone ogorki - tez bedzie super ) 
Dzis w mojej lodowce znalazlam wczorjasze pomidorki kotajlowe i tez ulozylam je pomiedzy szaszlykami . Mozemy kombinowac do woli niektorzy na szaszlyki nadziewaja bób , czy cienkie plastry transzowanej marchwii . Nadziewamy na nasze szaszlykowe patyczki solimy delikatnie nie za bardzo bo przyprawa do gyrosa i maggii w zalewie byly slone pieprzymy , ja dodatkowo sypie czosnkiem i oregano oraz tymiankiem .  


Wkladamy do piecyka na 190-200 ° na okolo 40 minut ( po 20 minutach wyciagamy i obracamy szaszlyki na drugi bok :)   ) wyciagamy i zajadamy z frytkami surowka lub same. 


SMACZNEGO !!!!

1 komentarz:

  1. piękne..... aż zesliniłam kompa..:D zrobię takie!

    OdpowiedzUsuń