Robiac szaszlyki , zauwazylam ze czesto mieso jest suche i znalazlam na to sposob zrobic zalewke do miesa i trzymac w niej mieso najlepiej cala noc ( mozna 2-3 h )
Zalewa na mieso z kurczaka :
- Mleko okolo 2 szklanek wlewamy do garnka i przyprawiamy
- przyprawa do gyroso ( 2 plaskie lyzki)
- papryka czerwona ( 2 plaskie lyzki)
- curry ( 2 plaskie lyzki )
- magii kilka kropel nie wiecej
- tymianek ( 1 duza plaska lyzka)
Mleko zagotowywujemy i odstawiamy do wystygniecia gdy bedzie chlodne kroimy piers z kurczaka ( ja zawsze zuzywam 2 podwujne piersi ) kroimy w kostke taka jaka odpowiada nam najbardziej i wkladamy do mleka mieszamy porzadnie i wsadzamy do lodowki na 2-3 h ale najlepiej na noc .
Gdy czas moczenia sie kurczaka minie bierzemy 3 kolory papryki i kroimy w kostke , cebule , pieczarki (mozna dodac pokrojona w plastry cukinie, boczek czy nawet kiszone ogorki - tez bedzie super )
Dzis w mojej lodowce znalazlam wczorjasze pomidorki kotajlowe i tez ulozylam je pomiedzy szaszlykami . Mozemy kombinowac do woli niektorzy na szaszlyki nadziewaja bób , czy cienkie plastry transzowanej marchwii . Nadziewamy na nasze szaszlykowe patyczki solimy delikatnie nie za bardzo bo przyprawa do gyrosa i maggii w zalewie byly slone pieprzymy , ja dodatkowo sypie czosnkiem i oregano oraz tymiankiem .
Wkladamy do piecyka na 190-200 ° na okolo 40 minut ( po 20 minutach wyciagamy i obracamy szaszlyki na drugi bok :) ) wyciagamy i zajadamy z frytkami surowka lub same.
SMACZNEGO !!!!
piękne..... aż zesliniłam kompa..:D zrobię takie!
OdpowiedzUsuń